2011 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Un mes per a l'Eurobasket 2011

Avui falta just un mes menys un dia per a què comenci l'Eurobasket 2011 que enguany es disputa a Lituània.

Aquí teniu la cançó oficial de l'esdeveniment:


És el segon cop en la història que Lituània és el país amfitrió d'aquest esdeveniment i la primera vegada que ho fa des de que va recuperar la independència nacional al 1991 desprès del periode de dominació russo-soviètica.

Però si hi ha un punt comú entre aquell primer cop que Lituània va hostatjar l'Eurobasket i el 2011 és la clara superioritat de la selecció nacional de Lituània sobre la gran majoria d'equips nacionals europeus. El 1939 van guanyar ells la medalla d'or i enguany tornen a estar entre els favorits. Els lituans són alts, molt alts, i això els hi dóna un clar avantatge comparatiu a l'hora de jugar a n'aquest esport.

A nivell esportiu aquesta competició destacarà especialment pel fet que el grup on està Lituània se'l considera el "grup de la mort" donada la presència d'una altra selecció que surt afavorida en les travesses, la selecció espanyola on està el Pau Gasol que diu que surt a per l'or.

Espanya, l'actual campiona d'Europa, se les haurà de veure amb els gegants lituans en el que serà sens dubte un dels partits que més expectació generarà, serà el 4 de setembre al Cido Arena de la ciutat de Panevezys. Cal recordar que aquestes dues seleccions ja es van veure les cares durant el mundial FIBA del 2010 en el qual Lituània va ser una de les poques seleccions que va derrotar a Espanya i es va acabant emportant el bronze (Els Estats Units van posar-se al mig del camí de la selecció lituana cap a l'or).

El grup de la mort es completa amb un altre "monstre" del basket europeu, Turquia, plata al mundial de l'any passat, i amb dos països més que, tot i ser febles en basket, el Regne Unit i Polònia, tenen sens dubte la capacitat per mobilitzar a molts seguidors fins a Lituània, els primers per pes demogràfic i poder adquisitiu i els segons per proximitat geogràfica.

En l'aspecte econòmic un esdeveniment d'aquest tipus va, com és de suposar, lligat amb un programa d'inversions considerable. La principal inversió que Lituània fa de cara a l'Eurobasket és el nou Zalgiris Arena, de Kaunas, la segona ciutat del país. Està previst que s'inauguri el 18 d'agost, quan faltaran just dues setmanes per a l'inici de la competició, i quan estigui acabat, serà l'estadi cobert més gran del conjunt dels 3 països bàltics. En aquest enllaç podeu veure l'evolució que ha seguit la construcció de l'estadi fins al dia d'avui. El Zalgiris Arena serà desprès l'estadi del conegut equip del Zalgiris de Kaunas així com un escenari per a concerts i altres esdeveniments multitudinaris.

En el terreny més micro molts ja pensen com fer l'agost en ple setembre amb el tema de l'allotjament. Qualsevol que hagi viatjat per Lituània sap que fora  de les ciutats de Kaunas i de Vilnius a Lituània hi ha una gran penúria de places hoteleres i allotjaments de gama mitjana. La ciutat de Panevezys, on es disputaran precisament els partits del "grup de la mort", serà precisament la gran beneficiada d'aquesta situació, fins allí arribaran milers de polonesos, britànics, espanyols i turcs disposats a pagar el que sigui per una habitació. Faltarà per veure si l'Estat podrà gravar tots els beneficis de l'activitat econòmica que es generaran durant aquells dies.

O sigui que, qui vulgui anar a Panevezys, que es vagi rascant la butxaca o que se'n vagi amb la tenda de camping......

ACTUALITZACIÓ

Per cert, els qui penseu anar a Lituània amb cotxe, us aconsellem no aparcar en llocs prohibits del centre de la ciutat de Vilnius, l'alcalde de la capital la té jurada contra els cotxes de luxe que aparquen on els hi dóna la gana a la vegada que ha engegat una campanya de promoció de la bici com a mitjà de transport. No us ho creieu? Mireu això.....

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą